Наука за здрава коса: Потребна рамнотежа помеѓу влага и протеини

Наука за здрава коса: Потребна рамнотежа помеѓу влага и протеини

22.02.2022

Концептот за нега на кожата против стареење сега се префрла и во негата на косата. Но, процесот на откривање на таа рутина може да изгледа малку застрашувачки, особено кога има бројни опции за луѓе со ист тип на коса . Вашата индивидуална рутина на крајот зависи од неколку фактори,од чувството на вашата коса до стиловите што ги претпочитате. Сите овие елементи ќе ја променат рутината што на крајот ќе ја изберете.

Истражувањата покажуваат дека влагата и протеините се фактори кои играат значајна улога во здравјето и изгледот на косата. Високозначајните катјонски средства за регенерација на косата, како што е колагенот, се инкорпорирани во современите производи за нега на коса поради нивната моќ да навлезат во косата и да формираат филм, нудејќи длабоко навлажнувачки и негувачки ефекти додека го подобруваат телото и сјајот. Протеинот кој е идентичен на косата ја подобрува јачината на косата и го намалува пукањето.При избор на продукти за нега на вашата коса не заборавајте да го прочитате составот.

Типот на продукти кои ќе бидат дел од вашата рутина за нега на коса зависи од состојбата во која моментално се наоѓа.

Сепак, секоја рутина споделува неколку основни компоненти

  • Пред шампонирање на косата, 1-3 пати неделно на влажна коса, исушена со пешкир. 
  • Шампон од професионално ниво за хидратација и регенерација на испуканата, оштетена или обоена коса кој ќе го одржува оптималниот хидробаланс и на скалпот и на косата.
  • Интензивен регенератор за коса,кој ќе и овозможи длабинска хидратација и потхранување на влакната на косата и интензивно ќе ја поправи целокупната состојба на оштетена, како и на обоена  коса .
  • Концентриран крем што не се измива  дизајниран да ја поправи состојбата на оштетената коса  заштитувајќи ја од штетните надворешни фактори.
  • Концентрирано масло за да и обезбеди на косата врвен луксузен свилен финиш како салон додека ја поправа оштетената структура на косата, намалувајќи го ризикот од понатамошно кршење и расцветување на врвовите и минимизирајќи го  разлетувањето без да ја оптоварува косата.